28 December 2011

Berakhirnya 2011 dan Muhasabah




Salam 2all...

Apa khabar kawan-kawan semua... terutamanya student2 saya...dari tadika hingga sekolah menangah ...rasanya baru lepas main kejar-kejar , main congkak, main bola dengan rakan tadika.. begitu cepat masa berlalu.. dari sekolah ke zaman Universiti.. masuk alam kerja.. alam kahwin..alam pragnant dan macam-macam alam lagi... jam bergerak tidak henti-henti... Lepas sehari... seharii lagii... lepas tu makan bukan lepas tu tahun... akhirnya kita semua telah menghampiri penghujung tahun 2011.. Pelbagai kenangan .. peristiwa.. kejadian dan aktiviti telah kita lalui... ianya membawa pelbagai suka duka kepada diri kita sebagai hamba-Nya...

So... untuk meluahkan perasaan terhadap peristiwa atau kejadian tu..kita sebagai manusia akan menggunakan pelbagai cara seperti meluahkan kepada kaunselor..kang..kang..kang... ;-) , menulis komen dalam fb.. twitter.. memaki.. berkongsi dengan rakan dan bla bla bla.... so benda nie semua kita boleh jadikan key word untuk kita membuat muhasabah pada diri... Jangan salah anggap kenangan manis juga tidak terkecuali... So marilah kita flash back untuk mengingat apa peristiwa atau kenangan yang berlaku dalam diri.. one more... muhasabah nie x perlu nak tunggu hujung tahun sebenarnya, tiap2 malam sebelum tidur kita perlu memuhasabah diri sendiri supaya kita sentiasa ingat akan mati... ingat untuk jadi manusia yang paling baikk.. ingat untuk lebih berhati2 dalam kehidupan samada percakapan .. pelakuan dan tindakan.

Hadis Rasulullah bermaksud: “Buatlah perhitungan ke atas dirimu sebelum kamu dihitung pada hari akhirat”Ayat diatas ini menyokong usaha murini kita untuk membuat penilaian kendiri@ muhasabah kendiri... Ok sebelum itu jom baca perkara dibawah ni... satu lagi clu yang membantu kita dlm proses muhasabah diri...

Perkara-perkara yang perlu dihisab pada diri setiap Muslimin dan Muslimat ialah:

  • Apakah ilmu Allah yang telah dipelajari?
  • Apakah amanah Allah yang telah disempurnakan?
  • Apakah Ilmu Allah yang telah disebari?
  • Kemanakah rezeki Allah dibelanjakan?
  • Bagaimanakah rezeki Allah digunakan?
  • Sudahkan anak-anak yang dikurniakan Allah diuruskan dengan kehendak Islam?
  • Sudahkan isteri-isteri yang dikurniakan Allah diuruskan dan dilayani seperti kehendak Islam?
  • Apakah sudah memberi makan kepada anak-anak yatim dan orang miskin?
  • Adakah anak dan isteri menjalankan solat dan sentiasa taat kepada Allah?

Ermmm... sedikit sebayak ia membantu kita dalam menilai baik buruk tindakan kita sebelum ini.. Sebagai manusia... Cikgu Chah memang tahu laa sangat2... tiada siapa terkecuali dalam mengalami ujian dan dugaan dan cabaran dari pencipta.. Bergantung kepada kita ajee mcm mana nak urus masalah yang berkalu itu .... Haaa tahun depan .. nak tips menangani masalah.. jumpa saya di sekolah... dlm bilik kaunseling tauuuwww kikikiki.... k k... serius... seriusss..... Formolanya... siapa yang pernah ada masalah hidup... ermm dia adalah manusia yang normal k.. jangkan bimbang.... yang perlu bimbang adalah kalo hidup nie xpernah ada masalah... Hahhh bab nie yang menakutkan ... nak tau kenapa? sbb Allah swt tidak sayang dieee laaa tuu.. sbb tu xingat nak bagi masalah atau dugaan kepada insannya ituu.... huhuhu....

Selain perkara-perkara di atas.. kita boleh membuat perbandingan diri kita dengan orang yang lebih susah... miskin... org cacat.. org yang bernasib malang jugakkk.... sebabnya kita akan lebih bersyukur dalam kehidupan berbanding orang-orang yang tidak bernasib baik itu... So... buat muhasabah diri sebelum membina AZAM TAHUN baru yerr....Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yang tidak baik, Fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata sama sekali. Sebelum kita mengeluh tentang rasa dari makanan,Fikirkan tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan... Rendahkan ego... dalami perasan mereka, insyaallah anda akan menjadi manusia yang berjaya di akhirat.. aduhhh syahdu kalo student saya adalah manusia yang bersyukur kan kan kan...

Teringat plakkk kenangan:
1. Cikgu Chah pernah marah pada pelajar.... sebab pelaja tu kata cikgu chah tak layak bercakap dlm kelasnya... maklumlah masa tu saya baru aje pindah sekolah itu dan dalam setahun psoting... sampai hati diee ckp mcm tu... memang seminggu cikgu chah sedih dan teringat2 kata2 die... lepas tu cikgu balik rumah muhsabah diri... tidak sepatutnya seorang pelajar ckp mcm tu... then lepas fikir-fikir balik masa silapnya... saya jadikan peristiwa itu sgb iktibar... namun sebagai manusia... saya mampu maafkan die namun tidak mampu melupakan kata2 dia... so cikgu akan berhati2 lain kali dan akan baiki komunikasi dengan student pada tahun depan depan dan tidak akan membawa kepada keadaan yang lebih burukk.. Yang pasti student itu yang perlu membuat muhasabah diri tambahan pula berada di kelas hujung... tidak minat belajar selalu ponteng dan kurang ajar dengan guru... kesian pada diri die... namun die tidak mahu menerima perrolongan dari saya kaunselornya....

ok nanti kita sambung bab azam plak ye... jangan lupa tiap2 mlm muhasabah diri.. baiki kelamahan diri... dan ubah diri agar lebih positif... so jadilah manusai yg bersyukur...

wassalam


No comments:

Post a Comment