16 June 2010

Tanda-Tanda Cinta Berahkir


Salam..... macam mana kawan-kawan dan student yang saya sayangi semua... hari ini cikgu chah ada banyak masa. So cikgu nak share ckit dengan anda semua.. ermmm sekadar mengisi masa-masa yang kosong sebelum mula kerja nanti. erm ada semua pernah bercinta??? Wahhhh indahnyaaaa.... semuanya indah bila bercinta kan... mula-mula tuuu kentut pun manis...hahahaha Tapi lumrah kehidupan le... setiap pertemuan akan adanya perpisahan. So hari ni cikgu chah nak share topik yang akan manarik pada kawan-kawan, terutamanya kepada student-studetn saya yang bercouple2 tu... Tajuknyaaa Tanda-tanda Cinta Berakhir... JOm kita layan.


Sekiranya kamu berasakan hubungan sudah ‘KRITIKAL, cuba lihat tanda-tandanya, supaya kamu tahu apakah hubungan itu masih mampu diteruskan atau tidak.

1. Bila nombor telefon rumah atau handphone si Dia berubah. Sudahlah begitu, kamu tidak diberitahu sama sekali. Di nombor lama, kamu cuma mendengar voice mail yang mengatakan bahwa nombornya sudah berubah.

2. Dia tidak lagi mencari kamu. Kalau dulu setiapkali ada waktu terluang, ia selalu mencari-cari waktu berduaan dengan kamu, sekarang si dia lebih suka menghabiskan waktu terluangnya dengan orang lain atau teman-temannya.

3. Dia pindah rumah … tanpa memberitahu kamu Alasannya, ‘lupa’. Hmmm, ini kamu harus tanya, “Lupa atau buat lupa ?” Ini tanda yang cukup berat, bererti si dia tak mahu berurusan lagi dengan kamu.

4. Bersikap Tidak Peduli Lagi. Tiba-tiba saja si dia tak peduli lagi, kalau kamu merajuk serta tak menaruh perhatian terhadap apa yang kamu (tidak) sukai, dan apa pun yang kamu lakukan. Pendeknya, kamu kamu mahu berontak pun, dia tetap tak peduli.

5. Foto kamu hilang.Foto kamu yang selalunya berada didompet, di meja belajar/kerja, atau dikamarnya sudah tiada lagi Ah, kalaubegini, foto kamu tidak bererti apa-apa lagi, selain nostalgia di dalam laci atau di kotak kasut.

6. Dia lebih senang keluar bersama teman-temannya. Ciri-ciri ini sudah sangat jelas , mana ada kekasih yang lebih suka menghabiskan waktu dengan teman-temannya sendiri berbanding dengan buah hatinya? Sedarlah, kamu bukan lagi Nombor Satu dalam hidupnya.

7. Dia ‘lupa’ hari jadi kamu. Dia tidak lagi ambil berat tentang hari-hari istimewamu. Malah hari jadi kamu yang dulunya disambut dengan penuh istimewa tidak lagi dia ingat. Itu tandanya dia sudah jemu atau bosan dengan kamu.

8. Dia banyak mendiamkan diri Si Dia yang periang dan lucu tiba-tiba menjadi pendiam dan membosankan ketika bersama kamu. Malah dia lebih suka menyendiri dan jarang berkomunikasi dengan kamu walau melalui telefon. Kamu yang penat menelefon dia tetapi dia tidak pernah mahu menelefon kamu lagi.

9. Dia sudah punya kekasih baru. Mahu ditunggu apa lagi? Adakah kamu mahu dimadu? Lupakan saja dia dan carilah orang lain yang lebih menghargai kamudan mencintai kamu .

10. Dia berterus-terang mengatakan segalanya sudah berakhir. Kalau hubungan ini secara jelas disebut SUDAH BERAKHIR oleh kekasih kamu, ertinya memang sudah berakhir. Si Dia terang-terangan menunjukkan minatnya terhadap kamu sudah tidak bererti apa-apa. Lebih baik BERUNDUR dari terus merayu agar hubungan itu diteruskan.
2 comments:

  1. salam..chah...nasib la blog dio ada psl ni..ore tgh sdih jgk ni...hancur hati..

    ReplyDelete
  2. salam fiti.... chah tumpang sedih dengan keadaan fiti... apa pun baca la artikal ni sbg tanda luahan emosi afiti wlpun chah x dapat mendengar masalah tu k... apa pun hidup mesti diteruskan.. ada hikmah disebalik apa yg berlaku n terima natdir Tuhan yer.. salam sayang dari sahabatmu... miss chah

    ReplyDelete